Yeoui-Naru Ferry Terminal

 

Seoul, South Korea

Yeoui-Naru Ferry Terminal Competition

 

with Kris Kiyoon Kil

 

 

 

 

Designing a ferry terminal in Yeouinaru Park, the most popular public park in Seoul, offers opportunities that exceed its programmatic requirements. Under our vision, this new ferry terminal will surpass its basic function as a transport hub and become a gateway for leisure and recreation. Unlike existing terminals that occupy massive physical spaces and are stifled by disparate transit kiosks, we are taking the inverse approach and giving space back to Seoul and its people.

 

 

- North Aerial -

1.

extension of typical enclosed terminal

 

2.


rotate to negotiate boats docking and views

3.


open terminal to public and reduce enclosures

 

4.


link spaces and views beyond

 

5.


supporting columns produce various spatial conditions

 

6.


resulting roof geometry

 

- Unfolding Space -

A

Exhibition Space

 

B

Market 

 

Modern technology allows visitors to purchase tickets via mobile devices, reducing their need to make purchases on site. This subsequently minimizes the amount of space devoted to offices and other administrative or back-office functions, while opening up space for more amenities including, reception / information kiosks, cafés, toilets, shops, and storage units.

 

- Park View -

B

Recreation

C

Festival

 

The result is a highly flexible 2400sqm rectilinear platform that can host myriad activities and events. This platform is deliberately angled 45 degrees from the shore to call attention to the entrances beneath a dynamic canopy. The canopy, constructed of corrugated metal, is formed by the intersection of three gable roofs. Each roof has a different pitch creating both intimate yet expansive spaces. Each roof orients itself purposefully: the northern pitch faces the departing boats; the southern pitch welcomes arriving boats; and the middle pitch looks across the Han River and back toward the park.

- Arrival -

 

Supporting the roof are tapered columns, positioned on a 4x4 meter grid. These columns are culled so to accentuate the park's stunning views and maintain the structural integrity of the canopy.  The resulting arrangement creates a variety of experiences—visually and spatially—as a visitor moves through the platform.

- Open Space -